Home | Nieuws

Nieuws

Energieverbruik bij Becker spierdystrofie
18/02/2018

Energieverbruik bij Becker spierdystrofie

Niet eerder is het basaal metabolisme¹ onderzocht bij mensen met Becker spierdystrofie. De doelen van dit onderzoek waren: vergelijken van het basaal metabolisme van mensen met Becker spierdystrofie met die van gezonde volwassenen, samenhang zoeken van andere parameters met het .....

Ketogeen dieet bij McArdle
18/02/2018

Ketogeen dieet bij McArdle

Sinds enige tijd wordt ook in Nederland aan mensen met de ziekte van McArdle een ketogeen dieet geadviseerd. Bijgevoegd is een actueel rapport van de internationale patiëntenvereniging voor Glycogeenstapelingsziekten (IAMGSD), met focus op de ziekte van McArdle.

Het rapport is bedoeld om professionals en onderzoekers inzicht te bieden in verkregen praktische kennis door patiënten in ketose.  Het rapport wil een handvat bieden door het melden van o.a. resultaten van mensen met McArdle die een ketogeen dieet zijn gestart, het type ketogeen dieet dat wordt gebruikt en het niveau van ketose dat verbetering van symptomen geeft. Deze kennis kan onderzoekers helpen  een antwoord te geven op de vraag of het ketogeen dieet een algemeen bruikbare behandeling biedt voor mensen met McArdle.

Het is aan te raden dit dieet niet op eigen houtje te starten, maar met hulp van een diëtist met ervaring met het ketogeen dieet. Dit rapport biedt daarbij ook een handvat aan diëtisten die niet bekend zijn met de ziekte van McArdle.

ESPEN richtlijn voor ALS
05/01/2018

ESPEN richtlijn voor ALS

In deze richtlijn zijn aanbevelingen beschreven voor vier neurologische ziektebeelden: ALS, de ziekte van Parkinson, beroerte en MS. In deze samenvatting worden alleen de voedingsgerelateerde aanbevelingen voor ALS beschreven. Voor de ontwikkeling van deze richtlijn zijn er een aantal vragen .....

Naar het archief

Bezoek onze sponsor:

Het Roessingh

Lid van

Lid van Nederlandse vereniging van Diëtisten

Lid van Kwaliteitsregister Paramedici

Webdesign by Applepie  |  Sitemap  |  Disclaimer