Home | Nieuws | Diëtistendagen 2011 Noordwijkerhout

Diëtistendagen 2011 Noordwijkerhout

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) en Duchenne spierdystrofie (DMD) zijn de bekendste neuromusculaire aandoeningen, maar zijn zeer verschillend van karakter. Bij beide is er sprake van een progressief verlies van vetvrije massa, van spiermassa.
Neuromusculaire aandoeningen vormen een uitdaging voor de diëtist, omdat gevalideerde formules voor de berekening van de energiebehoefte vaak ontbreken en de lichaamssamenstelling verandert.

DMD begint op kleuterleeftijd en kent een langzame progressie, volgens een min of meer vast patroon. Behandeling met prednison heeft positieve effecten op respiratoire en cardiale functies en leidt tot verlenging van de ambulante periode.  ALS komt voor bij volwassenen en kent een variabele, maar korte levensverwachting. Het verloop van de ziekte is in het algemeen grillig. Slikproblematiek kan mild tot zeer ernstig zijn. Ondervoeding verkort de levensverwachting. De energiebehoefte is onbekend en varieert mogelijk tijdens het ziektebeloop.
De prioriteit bij ALS ligt bij het behouden van een adequate voedsel-inname, bij DMD op het voorkomen van ondervoeding en overgewicht tijdens de verschillende fasen van de ziekte.

 

Voor de presentatie klik hier

Naar het nieuwsoverzicht

Bezoek onze sponsor:

Het Roessingh

Lid van

Lid van Nederlandse vereniging van Diëtisten

Lid van Kwaliteitsregister Paramedici

Webdesign by Applepie  |  Sitemap  |  Disclaimer & Privacy statement  |  Cookies