Home | Nieuws | Nieuw: “Dieet bij metabole ziekten”

Nieuw: “Dieet bij metabole ziekten”

Deze week verscheen het boek Dieet bij metabole ziekten over de dieetbehandeling van mensen met specifieke stofwisselingsziekten. Het boek is geschreven onder redactie van Gepke Visser, kinderarts metabole ziekten, Ems Carbasius Weber, diëtist en Merel van Veen, voedingswetenschapper.

Metabole ziekten, ook wel stofwisselingsziekten genoemd, werden lang beschouwd als zeer zeldzame , onbehandelbare en meestal dodelijke aandoeningen. In de afgelopen jaren zijn de behandelmogelijkheden voor een aantal metabole ziekten toegenomen.

Hoofdstuk 3 gaat over mitochondriële energiestofwisselingsziekten en is geschreven door Heidi Zweers, diëtist in het UMC St Radboud. Bij mitochondriële ziekten is er sprake van een stoornis in het OXFOS-systeem, ofwel de ademhalingsketen in de cel, waardoor onvoldoende energie gevormd kan worden. Dit kan tot vele symptomen leiden.  Als er alleen sprake is van stoornissen in de spieren wordt gesproken over een mitochondriële myopathie, een mitochondriële  spierziekte. Er  kan ook sprake zijn van zowel stoornissen in de spieren als het centrale zenuwstelsel. Dan spreekt men over mitochondriële encephalopathie. Als meerdere organen zijn aangedaan spreekt men over mitochondriële multi systeemziekte.

De dieetbehandeling bij mitochondriële ziekten bestaat uit het optimaliseren van de groei bij kinderen en het zorgen voor een zo goed mogelijke voedingstoestand bij volwassenen. Verder wordt de symptomatische behandeling bij diarree en malabsorptie, obstipatie en slikproblematiek
beschreven, evenals de zin en onzin van voedingsupplementen.

Het boek wordt uitgegeven via het UMC Utrecht en kost 60 euro inclusief verzendkosten. Het boek kan per mail besteld worden via M.R.vanVeen-8@umcutrecht.nl

Naar het nieuwsoverzicht

Bezoek onze sponsor:

Het Roessingh

Lid van

Lid van Nederlandse vereniging van Diëtisten

Lid van Kwaliteitsregister Paramedici

Webdesign by Applepie  |  Sitemap  |  Disclaimer & Privacy statement  |  Cookies