Home | Nieuws | Posters mito van Heidi Zweers

Posters mito van Heidi Zweers

Heidi Zweers, diëtist in het Radboudumc, doet promotieonderzoek naar de voeding bij mensen met een mitochondriële ziekte. Zij heeft in september 2017 drie posters gepresenteerd op een Europees diëtistencongres:

Poster Euromit: in dit onderzoek is de lichaamssamenstelling geanalyseerd, evenals de voedingsinname en de fysieke mogelijkheden en hun relatie tot elkaar. De conclusies zijn dat er een hoger risico is op ondervoeding en dat een individueel voedingsadvies veelbelovend lijkt te zijn.

Poster Dinamite: de dinamite studie onderzoekt de effecten van een individueel dieetadvies bij mensen met een mitochondriële ziekte. Een individuele dieetbehandeling lijkt succesvol bij volwassenen met een mitochondriële ziekte. De belangrijkste behaalde doelen na 3 en 6 maanden waren een betere lichaamssamenstelling, betere handknijpkracht en minder maagdarmklachten.

Poster BIA/DXA: deze poster beschrijft een onderzoek naar de betrouwbaarheid van de impedantiemeting bij volwassenen met een mitochondriële ziekte in vergelijking met een DXA-scan. Impedantiemetingen en DXA-scans worden ingezet om de lichaamssamenstelling te bepalen. De impedantiemeting overschat de vetvrije massa (o.a. spiermassa) en is weinig betrouwbaar in het vaststellen van een te hoog gewicht. De DXA-scan lijkt bij volwassenen met een mitochondriële ziekte meer betrouwbaar te zijn.

De posters zijn beschikbaar via deze link:

Poster 1
Poster 2
Poster 3

 

Naar het nieuwsoverzicht

Bezoek onze sponsor:

Het Roessingh

Lid van

Lid van Nederlandse vereniging van Diëtisten

Lid van Kwaliteitsregister Paramedici

Webdesign by Applepie  |  Sitemap  |  Disclaimer