Home | Nieuws | Posters over voeding bij mitochondriŽle ziekten

Posters over voeding bij mitochondriŽle ziekten

Heidi Zweers, diëtist in het Radboudumc, is bezig met haar promotie-onderzoek over mitochondriële ziekten. Zij presenteert twee posters op het congres van ESPEN (organisatie voor klinische voeding en stofwisseling) in Madrid en een poster op het congres van SSIEM (organisatie voor aangeboren stofwisselingsziekten) in Athene.  

De poster voor SSIEM betreft een review onderzoek naar de effecten van het ketogeen dieet bij mensen met een mitochondriële ziekte (mito). De conclusie luidt dat het ketogeen dieet nuttig zou kunnen bij mensen met een mito en onbehandelbare epilepsie, maar dat een ketogeen dieet niet standaard gestart moet worden na het vaststellen van de diagnose mito. De positieve effecten lijken zeer beperkt te zijn en er kunnen ernstige bijwerkingen optreden.  

De poster over de Dynamite studie laat de effecten zien van een individuele voedingsbehandeling op maat bij mensen met een mito. Er lijkt een positief effect te zijn bij het bereiken van persoonlijke doelen,  vooral wat betreft de lichaamssamenstelling, handknijpkracht en maagdarmklachten. Na drie maanden was 56% van de persoonlijk gestelde doelen gehaald. Het functioneren verbeterde: betere handknijpkracht, minder vermoeidheid en meer kwaliteit van leven.

De conclusies van de Dynamo poster zijn dat 1) mensen met een mito lichamelijk minder goed functioneren, 2) mensen met een mito kleiner en lichter zijn en een lagere spiermassa hebben, 3) de handknijpkracht een relatie heeft met een lagere spiermassa en een lagere eiwit-inname  en 4) ondersteuning van de eiwit-inname met voedingsadvisering van belang is vanwege vaker voorkomende sarcopenie.  (toevoeging CW: de definitie van sarcopenie is nog niet precies omschreven. De spierkracht en spiermassa nemen af, waarbij er relaties zijn met (in)activiteit, voeding en ziekte)

poster 1:   Poster dinamite.pdf
poster 2:   Dynamo poster.pdf
poster 3:   Poster ssiem ketogeen dieet.pdf

Naar het nieuwsoverzicht

Bezoek onze sponsor:

Het Roessingh

Lid van

Lid van Nederlandse vereniging van Diëtisten

Lid van Kwaliteitsregister Paramedici

Webdesign by Applepie  |  Sitemap  |  Disclaimer & Privacy statement  |  Cookies