Home | Nieuws

Nieuws

- Helaas werd het door u gekozen nieuwsbericht niet gevonden -
Meetinstrumenten dysfagie bij ALS
11/01/2021

Meetinstrumenten dysfagie bij ALS

Dysfagie is een slikstoornis die vaak voor komt bij mensen met ALS en de prognose van de ziekte beïnvloedt. Klachten van dysfagie bestaan niet alleen uit moeilijkheden met slikken maar ook bijvoorbeeld uit hoesten tijdens het eten, kwijlen en het achterblijven van voedselresten in de keel. .....

Standpunt blended diet
29/12/2020

Standpunt blended diet

Standpunt blended diet. 

Er is een positief standpunt opgesteld voor blended diet bij kinderen. Blended diet is een door ouders zeer fijn gepureerde maaltijd met een blender die kan worden toegediend via een voedingssonde. Soms wordt industrieel bereide sondevoeding niet goed verdragen. Het blended diet kan een serieus alternatief zijn voor industrieel bereide sondevoeding.  Het Netwerk Kinderdiëtisten heeft in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde het standpunt opgesteld met een aantal aandachtspunten. Het doel van het standpunt is het zorgen voor een open en eerlijk gesprek over dit onderwerp en ervoor zorgen dat toepassing van het blended diet op een verantwoorde manier gebeurt. De werkgroep vindt het onwenselijk dat het blended diet wordt gebruikt zonder professionele begeleiding. 

Ouders kunnen met de diëtist het gesprek aangaan over blended diet als onderdeel van de diëtistische behandeling. De beslissing wordt genomen in een gezamenlijk overleg tussen de arts, diëtist en ouders. Bij een keuze voor blended diet worden de ouders begeleid voor toepassing met een individueel voedingsplan. Regelmatige evaluatie hoort daarbij.

Het artikel over het standpunt is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek (december 2020). Ouders kunnen het artikel opvragen bij de begeleidende diëtist. Op de site van het Wilhelmina Kinderziekenhuis is een folder beschikbaar met informatie over het blended diet. Ook is er een receptenfolder met voorbeelden voor kinderen in verschillende leeftijden.

https://www.hetwkz.nl/nl/blended-diet-dat-doe-je-zo

 

 

Aandachtspunten voeding bij PLS
17/11/2020

Aandachtspunten voeding bij PLS

Deze publicatie beschrijft het proces van het stellen van de diagnose bij primaire laterale sclerose (PLS) en de behandeling van PLS. In deze samenvatting worden alleen de voedingsgerelateerde onderwerpen beschreven. .....

Naar het archief

Bezoek onze sponsor:

Het Roessingh

Lid van

Lid van Nederlandse vereniging van Diëtisten

Lid van Kwaliteitsregister Paramedici

Webdesign by Applepie  |  Sitemap  |  Disclaimer & Privacy statement  |  Cookies