Home | Nieuws | Workshop ALS congres 30-09-2016

Workshop ALS congres 30-09-2016

Tijdens een van de workshops tijdens het ALS congres op 30-9-2016 hebben diëtisten Dea Schröder en Ilse Batten uitleg gegeven aan  en met de deelnemers gediscussieerd over de energiebehoefte bij ALS en impedantiemetingen.

Hoe kan de energiebehoefte bij ALS berekend worden?

Doel van de diëtistische behandeling bij ALS is het behouden/verbeteren van het lichaamsgewicht. Hoewel bekend is dat gewichtsverlies en/of een lage BMI een negatieve factor is voor de prognose, bestaat er weinig literatuur over de energiebehoefte. Uit onderzoek is bekend dat de berekeningsformule van Harris en Benedict klinisch acceptabel is tijdens alle ziektefasen. De variatie tussen patiënten onderling is echter hoog, met grote over- en onderschattingen. Uit nader onderzoek is bewezen dat er sprake is van een algemeen energietekort per dag. Met statistische modellen is de aangepaste versie van Harris en Benedict met 6 items uit de ALSFRS-R ontwikkeld om het energieverbruik per dag te kunnen meten. Tezamen met een 24-uurs eetdagboek van de patiënt kan het energieverbruik berekend en bijgesteld worden. Tijdens de workshop zullen casus getoond worden en zullen we discussiëren over de betrouwbaarheid van deze berekeningsformule.

 

Zijn impedantiemetingen zinvol bij ALS?

Bio-elektrische impedantie geeft een schatting van de hoeveelheid vetvrije massa (inclusief spiermassa)  en vetmassa. Desport heeft een berekeningsformule bij patiënten met ALS gevalideerd. Uit publicaties blijkt dat de daling van de fasehoek een negatieve factor is ten aanzien van de levensverwachting. In de revalidatiesetting wordt de impedantiemeting nog weinig toegepast. Tijdens de workshop zullen casus getoond worden en gaan we met elkaar in discussie of en wat de meerwaarde van impedantiemetingen is voor de patiënt.

 

Klik hier voor de powerpoint presentatie.

 

Naar het nieuwsoverzicht

Bezoek onze sponsor:

Het Roessingh

Lid van

Lid van Nederlandse vereniging van Diëtisten

Lid van Kwaliteitsregister Paramedici

Webdesign by Applepie  |  Sitemap  |  Disclaimer & Privacy statement  |  Cookies